Do's and don'ts Generatieve AI voor de overheid

Op 11 december publiceerde de Nederlandse regering haar voorlopige standpunt over het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) in de publieke sector. Dit beleid richt zich op de kansen en risico’s van Generatieve AI, met nadruk op strengere normen voor privacy en gegevensbeveiliging. Op 29 december publiceerde EenVandaag een onderzoek waaruit bleek dat 74% van de gemeenten gebruik maken van ChatGPT.

Do's en Don'ts

Don't

Negeren van Privacyrisico, Wet en regelgeving

De regels zijn er niet voor niets. Ze zijn ontworpen om uiteindelijk de burgers te beschermen tegen mogelijke misstappen of overtredingen van overheidswege. Daarom is het essentieel dat de juiste voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Eenzijdige Focus op AI

Focus niet uitsluitend op AI, maar overweeg een gebalanceerde benadering waarbij technologie een hulpmiddel is, geen vervanging voor menselijke besluitvorming.

Gebrek aan kennis van de Risico's van AI

Het is cruciaal dat de gebruikers van AI zich volledig bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van AI. Generatieve AI, vaak getraind met vooringenomenheid (‘BIAS’) en soms foutieve informatie, vereist een zorgvuldige benadering. Het vaststellen van heldere en duidelijke spelregels is daarom essentieel.

Ongecontracteerde partijen / Gratis diensten

Voorkom dat medewerkers AI gebruik maken van gratis AI diensten voor zakelijk gebruik. Het beleid “gebruik bewust” is niet afdoende. Gecontracteerde partijen leveren meer controle.

Do

Voldoen aan Wet- en Regelgeving

Alle AI-toepassingen moeten voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving. Denk aan de AVG, Algoritme register, de BIO, NIS2 en bereid je voor, voor de toekomstige europese AI-Act.

Uitvoeren van Risicoanalyses

Voer per unieke casus een risicoanalyse uit, zoals een Data Protection Impact Assessment (DPIA) en een Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)

Gebruik maken van Gecontracteerde diensten

Kies voor gecontracteerde diensten boven niet-gecontracteerde diensten voor meer controle over data en training. Wees voorzichtig met het gebruik van niet-gecontracteerde AI zoals ChatGPT, vooral als het risico bestaat dat wetgeving wordt overtreden

Verantwoordelijkheid en Toezicht

Stel de Chief Information Officer en de Functionaris Gegevensbescherming op de hoogte van de uitkomsten van assessments vóór het gebruik van AI-toepassingen

Stimuleer Experimenten met AI

Benut de kansen die AI biedt voor het verbeteren van diensten en het efficiënter maken van processen. Wees op de hoogte van de voordelen en beperkingen van AI-technologieën.

Creëer een feedback loop

Evalueer regelmatig het AI-gebruik en pas beleid aan op basis van nieuwe inzichten en ontwikkelingen. Stel eventueel een werkgroep of commisie in en toets op bruikbaarheid, toepasbaarheid, ethiek en kostenefficientie.

SafeGPT Netherlands BV © 2024. All Rights Reserved. – SafeGPT

SafeGPT Netherlands BV © 2024. All Rights Reserved. – SafeGPT

Create a support ticket

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Vul het formulier in en ons team neemt op werkdagen binnen 24 uur contact met u op.

  Fout: Contact formulier niet gevonden.

  Registeren

  Geniet 30 dagen gratis van het Premium plan. Na deze periode wordt je account automatisch omgezet naar het ‘FREE’ plan.

  Betaalgegevens zijn niet vereist tijdens de proefperiode.

  Door op de “Aanmelden” knop te klikken, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en bevestigt u dat u ons Privacybeleid hebt gelezen en erkend.

  Fout: Contact formulier niet gevonden.

  • Waarom SafeGPT
  • Functies
  • Prijzen
  • Resources
  • Contact