Publieke dienstverlening getransformeerd met AI

Aldernmen van der Kooi, gemeente Voorne aan Zee

Wanneer hij kunstmatige intelligentie (AI) bespreekt, ervaart Robert van der Kooi, een wethouder in Nederland, vaak een mix van bezorgdheid en nieuwsgierigheid. Deze reactie is gebruikelijk omdat AI zowel angst als fascinatie opwekt. Van der Kooi benadrukt de onvermijdelijkheid van AI’s integratie in het dagelijks leven en wijst op zijn huidige aanwezigheid in eenvoudige toepassingen zoals spellingscontrole in tekstverwerkingsprogramma’s. Zijn benadering is proactief; hij probeert AI te benutten voor de verbetering van gemeentelijke diensten in plaats van later achter de feiten aan te lopen.

Pilotprogramma: AI en kantoorautomatisering

Als de jongste gemeente van Nederland is Voorne aan Zee een uitstekende kandidaat om nieuwe technologieën te pionieren. Van der Kooi ziet de adoptie van AI als een natuurlijke voortgang voor de gemeente, in lijn met haar cultuur van innovatie en verkenning. Hij vergelijkt deze reis met het navigeren door snelle wateren in een kano: het behouden van momentum is cruciaal om drijvend te blijven en succesvol te navigeren.

Voorne aan Zee is momenteel bezig met een pilot van een AI-tool die geïntegreerd is met Office-toepassingen. Deze tool is gericht op het verbeteren van de communicatie met de inwoners, waarbij duidelijkheid en eenvoud voorop staan, met name op B1-taalniveau. De focus ligt op het verbeteren van de dienstverlening en kantoorautomatisering, waarbij AI wordt gebruikt om de leesbaarheid en begrijpelijkheid van officiële communicatie te ondersteunen.

Privacy en beveiliging van gegevens

Een belangrijk aandachtspunt bij de integratie van AI is gegevensprivacy en -beveiliging. Om deze zorgen aan te pakken, werkt Voorne aan Zee samen met SafeGPT, een bedrijf dat zich inzet voor veilige AI-toepassingen. De pilot zorgt ervoor dat alle informatie binnen de gemeente blijft, zonder dat gegevens extern worden geüpload. Deze aanpak bevordert vertrouwen en acceptatie onder zowel personeel als burgers.

Van der Kooi's visie op AI in gemeenten

Van der Kooi erkent dat de reis van elke gemeente met AI uniek zal zijn, en de cultuur en systemen van de gemeente weerspiegelt. Hij pleit echter voor een voorzichtige en veilige adoptie van AI, en moedigt gemeenten aan om de potentiële voordelen van AI te verkennen en te begrijpen. Zijn visie is om AI niet alleen als een hulpmiddel voor specialisten te gebruiken, maar als een technologie die iedereen ten goede komt, vooral op het niveau van de gewone burger.

SafeGPT Netherlands BV © 2024. All Rights Reserved. – SafeGPT

SafeGPT Netherlands BV © 2024. All Rights Reserved. – SafeGPT

Create a support ticket

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  Contact

  Vul het formulier in en ons team neemt op werkdagen binnen 24 uur contact met u op.

  Fout: Contact formulier niet gevonden.

  Registeren

  Geniet 30 dagen gratis van het Premium plan. Na deze periode wordt je account automatisch omgezet naar het ‘FREE’ plan.

  Betaalgegevens zijn niet vereist tijdens de proefperiode.

  Door op de “Aanmelden” knop te klikken, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en bevestigt u dat u ons Privacybeleid hebt gelezen en erkend.

  Fout: Contact formulier niet gevonden.

  • Waarom SafeGPT
  • Functies
  • Prijzen
  • Resources
  • Contact